Η σημαντικότητα του σοβατίσματος
Το σοβάτισμα ή αλλιώς ”σοφάτισμα” είναι μία οικοδομική εργασία κατά την οποία μία επιφάνεια καλύπτεται από σοβά. Συνήθως αυτή η επιφάνεια είναι κατακόρυφοι τοίχοι είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί.
Το σοβάτισμα είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία και εσωτερικά και εξωτερικά . Εσωτερικά προκαλεί τη δημιουργία ενός ευχάριστου και υγιεινού μικροκλίματος . Εξωτερικά προστατεύει τους τοίχους του κτηρίου από τις επιβλαβείς καιρικές συνθήκες (βροχές,όξινη βροχή,ρύποι κ.ά ). Εκτός όμως από τον προστατευτικό μανδύα με τον οποίο <<ντύνει>> τους τοίχους, προσφέρει το κατάλληλο υπόστρωμα για τη διαδικασία του βαψίματος του τοίχου .
Για το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντική η επιλογή κατάλληλων και αξιόπιστων υλικών και η επιλογή ενός έμπειρου σοβατιστή. Ο σοβάς αποτελείται κυρίως από άμμο,τσιμέντο και ασβέστη. Είναι απαραίτητο ο ασβέστης να είναι σβησμένος,το τσιμέντο να είναι καλής ποιότητας και να μην έχει λήξει και η άμμος πρέπει να έχει συγκεκριμένη κοκκομετρία. Βεβαίως το τελικό μείγμα αναμιγνύεται συνήθως με πρόσμικτα όπως βελτιωτικά ρητινούχα γαλακτώματα ,ενισχυτικές ίνες κ.ά. Στο κατάστημα Λαγός Α. Γεώργιος θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα οικοδομικών υλικών. Το σημαντικότερο είναι ότι αποτελούν όχι μόνο μία οικονομική λύση αλλά έχουν ποιότητα και αξιοπιστία.
Διαδικασία σοβατίσματος
Σωστή προετοιμασία
Όσο καλή και αν είναι η σύνθεση του σοβά το κατά πόσο θα πιάσει και θα κρατήσει στον τοίχο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υπόστρωμα. Οι επιφάνειες θα πρέπει να είναι απαλλαγμένες από φθαρμένα κομμάτια ,σκόνες, και στρώσεις πολλών παλιών χρωμάτων. Αν πρόκειται για νέες οικοδομές επιβάλλεται να καθαριστούν τα μπετά από ξυλοτύπους ή σιδερόβεργες που τυχόν έχουν μείνει.
Σε δεύτερο στάδιο συστήνεται η τοποθέτηση οπλισμού της τοιχοποιίας με σκοπό να αποφευχθούν μελλοντικές ρηγματώσεις στον σοβά από συστολή –διαστολή κτηρίου . Γι ‘ αυτό το λόγο συστήνεται η τοποθέτηση υαλοπλέγματος κυρίως στις ενώσεις του μπετού με τα τούβλα και στα σενάζ . Επίσης προστίθενται βελτιωτικά ρητινούχα γαλακτώματα σε όλες τις στρώσεις σοβά ,ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες χρήσεις τους. Οι ίνες προπυλενίου προστίθενται μόνο στο δεύτερο χέρι σοβά για αποφυγή μικρο-ρωγμών.
Πρώτη στρώση-Πεταχτό
Για να έχουμε ένα γερό σοβά είναι απαραίτητο να έχουμε ένα γερό πεταχτό. Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχουμε μία πυκνή και άγρια επιφάνεια που θα προσφέρει ιδανική πρόσφυση ώστε τελικά να έχουμε ένα πραγματικά γερό αποτέλεσμα.
Δεύτερη στρώση σοβά (αμμοκονία)
Αυτό το επίπεδο αποτελεί το δεύτερο χέρι στρώσης σοβά στο οποίο πρέπει να προσέξουμε τη σύσταση του αλλά και τον τρόπο εφαρμογής του. Τοποθετούμε σιγά-σιγά το αμμοκονίαμα στον τοίχο έτσι ώστε η πλήρωση των τοίχων να γίνει σταδιακά.
Τελική στρώση σοβά (μαρμαροκονία)
Αυτό αποτελεί και το τελευταίο στάδιο του σοβατίσματος .Και σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η σύσταση του μείγματος όπου αντί για άμμο χρησιμοποιείται μαρμαρόσκονη και το γκρι τσιμέντο αντικαθίσταται από το λευκό.
Ο τοίχος σας πλέον είναι έτοιμος και μπορείτε να προχωρήσετε στο βάψιμο με χρώμα της δικής σας επιλογής !
Tips που πρέπει να θυμόμαστε…….
- Για να προχωρήσουμε από το ένα στάδιο στο άλλο θα πρέπει να έχει στεγνώσει καλά το μείγμα του προηγούμενου επιπέδου για να έχει σταθεροποιηθεί όσο τον δυνατόν καλύτερα στον τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την αποφυγή ρωγμών.
- Είναι σημαντικό το σοβάτισμα να γίνεται σε στεγνούς τοίχους , ιδιαίτερα τους κρύους μήνες του χειμώνα και τους μήνες με υψηλή θερμοκρασία οι τοίχοι συνίσταται να ραντίζονται με νερό.
- Αποφεύγεται η διαδικασία του σοβατίσματος σε ακραίες καιρικές συνθήκες είτε πολύ χαμηλές είτε πολύ υψηλές.